FansClub Jethro Tull ČR
partnerem webu je
Audio3 - partner webu
Logo FansClub Jethro Tull Czech Republic
Koláž - booklety
O kapeleDiskografieTextyČlánkyOdkazyKe staženíKnihyKalendářGalerie

Adventní překvapení.

Vážení přátelé,

na našem webu postupně zveřejníme dobové upoutávky na alba Jethro Tull Stand Up, Benefit, Aqualung a Thick As A Brick. Jedná se o reklamy z USA, protože ve Velké Británii to tehdy nebylo běžné (jak nám laskavě sdělil pan Martin Webb.

Každou adventní neděli se zde objeví reklama na jedno z uvedených alb. Zapalte věnec a užijte si to.

Stand Up

Audio č.1 - Posloucháte Jethro Tull, čtyři hochy z Anglie, kteří jsou velmi sympatičtí i když vypadají trochu výstředně. Právě jim vychází nové album s názvem Stand Up, u nějž by byli rádi, kdybyste ho kupovali a hodně poslouchali. Totéž bychom chtěli i my - společnost Reprise. Několik nocí jsme byli bez přestání vzhůru, nalepeni na té perfektní, důvtipné, ohromující vystřihovánce uprostřed. Jak úchvatné!* Jethro Tull a jejich nové album Stand Up jsou na značce Reprise, ke které patří.
Pozn.překl. :*What a mind blower! Do ČJ hůře přeložitelná slovní hříčka: mind-blowing = uchvacující, překvapivé x to blow = foukat třeba ... třeba na flétnu ...:-)

Audio č.2 - Nové album Jethro Tull zní trochu jako Roland Kirk hrající na flétnu do Cream. Ale ne zas tak moc. No, vy ho ale pravděpodobně stejně budete chtít mít. Jethro Tull a jejich nové album Stand Up jsou na značce Reprise, (ať to znamená cokoli) ke které patří (ať to cokoli znamená).

Benefit

Audio č.1 - Na značce Reprise Records máme lidi jako Frank Sinatra. A oproti tomu máme lidi jako Ian Anderson. Pan Sinatra se umisťuje hodně vysoko, dělá filmy, které získávají Oscary a natáčí alba, která se prodávají po milionech. Pan Anderson poskakuje na jedné noze, hraje na flétnu, skládá, zpívá a aranžuje pro skupinu, která se jmenuje Jethro Tull. Jethro Tull byli právě zvoleni skupinou číslo dvě v Anglii a vyřídili pár těžkých adeptů jako The Rolling Stones. Takže asi pochopíte, když budeme očekávat od pana Andersona tytéž velké věci, jaké jsme viděli u pana Sinatry. Jethro Tull a našemu panu Andersonovi právě vychází nové album s názvem "Benefit". A vy si pamatujte: Jethro Tull natáčejí u značky Reprise, ke které patří.

Audio č.2

S: Podezřelý, nějaký Ian Anderson, byl dopaden dnes časně ráno. Zatčení jsem provedl sám.

R: Aha. A proč byl zatčen?
S: Pro porušení zákona číslo 17-A.

R: A to je...?
S: Kladení odporu při zatýkání.

R: Rozumím.
S: Tvrdí, že patří k rockové skupině s názvem Jethro Tull. Nejsem si jistý, ale pravděpodobně v tom budou nějaké drogy. Našel jsem ho, jak poskakuje na jedné noze - říká, že to dělá neustále! Asi nějaké omámení drogami.

R: Pane strážníku, myslíte, že toto zatčení bude mít nějaký vliv na postavení Jethro Tull jako skupiny číslo dvě v Anglii?
S: Pokud jde o mě - tím postavením si nejsem tak jist.

R: Myslíte, že podezřelý je homosexuál?
S: To neříkám. Ale hraje přece na flétnu - jestli to má nějaký význam.

Benefit - úplně nové album Jethro Tull. Na značce Reprise, ke které skupina patří.

Aqualung

Audio - Tohle je Ian Anderson z Jethro Tull: Na téhle (desce) jsem se opravdu jen pokoušel odstranit jakýkoli z posledních pozůstatků staré koncepce Boha, s níž jsem byl vychováván. Kdokoli, kdo má Boha - a já respektuji Boha - ale nerespektuji člověka, pokud mi neposkytne nějaký konkrétní důkaz, proč tohoto Boha přijal. Aqualung je nejnovější album Jethro Tull na značce Reprise.

Thick As A Brick

Audio - Dobrý večer. Tady je Zpravodajství BBC.
A nyní to nejnovější o Thick As A Brick. Narychlo znovu sezvaný sbor posuzovatelů přijal rozhodnutí čtyř předních dětských psychiatrů, že myšlení "malého Miltona" Bostocka je závažně nevyrovnané a že jeho práce je produktem extrémně nezdravého přístupu k životu, Bohu a vlasti. "Malému Miltonovi" byla doporučena psychiatrická léčba a báseň Thick As A Brick byla převedena do 45 minutové nonstop hudební kompozice skvělým Ianem Andersonem a Jethro Tull.
Thick As A Brick od Jethro Tull je na deskách a kazetách společnosti Reprise.
Pozn. překl.: "Malý Milton" - narážka na anglického barokního básníka Johna Miltona (1608 - 1674 = rok, kdy se narodil Jethro Tull!)

Reprise Records - americká hudební značka, založená v r. 1958 Frankem Sinatrou. Dnes patří pod Warner Bros.

Překlad do češtiny Libor Mysliveček.


Martin Barre Retro Music HallMartin Barre s kapelou vystoupil 14.října 2014 v Retro Music Hall

Stejně jako Bilbo "David" Veverka i já jsem čekal více ohlasů od pravidelných i nepravidelných přispěvatelů našeho webu. Ovšem byl to tak silný zážitek, že si své dojmy většina z vás nechává pro sebe. :-)

Fotografie z koncertu tak máme od výše zmíněného Bilba a od Kačenky. Recenze pak vyšly na MusicWeb (autor Martin Faix) a Rockshock (autor Petr Šimák).

Za odkazy děkuji Bilbovi.

Fanouškovský e-mail týdne

Na stránkách JT/IA můžete od poloviny září 2014 číst "fanouškovský e-mail týdne". Budou zde uváděny nevtipnější nebo nejzajímavější zprávy obdivovatelů skupiny a jejího frontmana. Případné příspěvky posílejte na fanmail@jethrotull.com.

Zde je překlad prvního z nich (PDF, 62 kB) od Paula z Austrálie, překlad Jetřich Tyl


A Passion Play remixedNový překlad textu A Passion Play

Po vydání "A Passion Play" remixované Stevenem Wilsonem byla Jetřichem Tylem přepsána i původní verze překladu. Důvodem remixu je jednak dodatečné "prohlédnutí" překladatele mj. díky doplněným názvům jednotlivých kapitol z tehdejšího "divadelního" programu. Co je však pro skalního fanouška zásadní změna, je prodloužení hudby o pár taktů a textu o 10 řádků v části The Foot of our Stairs (Ať se propadnu). Důvod, proč se hudba text v této delší verzi nedostal na LP z roku 1973 je prostý – skladba byla příliš dlouhá na to, aby se do omezené stopáže cca 45minut vešla! Naštěstí zůstal pásek s vystřiženou částí v archivu zachován, a Steven Wilson jej velice šikovně "vlepil" zpátky! Doplněná část textu je v Jetřichově překladu modře zvýrazněna. Dále jsou doplněny vysvětlující poznámky. Překladatel laskavě souhlasil se zveřejněním svého remixu na stránkách FCJT.

Pašijová hra, překlad Jetřich Tyl


Martin Barre Retro Music Hall29.9. vychází nová deska Martina Barreho Order Of Play

"V lednu 2013 jsme byli hlavní kapelou na festivalu v britském Somersetu. Chtělijsme, aby výsledkem posledních dvou let našeho úsilí bylo živé CD. Fanoušci si žádali CD verzi našeho vystoupení a tenhle festival byl ideální šancí – kapela byla namístě a měli jsme pár dní “volna”. Festival měl velký úspěch a po velmi dlouhé noci jsme se ráno sešli ve studiu Middle Farm asi o 50 mil dále. Rozestavili jsme zesilovače, stejně jako na pódiu. Dan si vlezl do kukaně, protože si právem myslel, že je důležité, aby jeho vokály byly natočeny živě. Všechny skladby jsme natočilinapoprvé, s výjimkou “Still Loving You Tonight”. Dan i já jsme nahráli dvě verze, ale stejně jsme nakonec použili tu první! Opravdu jsme chtěli zachovat náladu a kontinuitu takovou, jaká je na živém vystoupení. K večeru byly všechny písně hotovy." – Martin Barre

Je to "živě" nahrané ve studiu, tedy společně celou kapelou zároveň, jakoby hráli pro publikum, jen s nahrávacím zařízením a lepším studiovým zvukem. Na rozdíl od dnes běžné studiové praxe, kdy se nahrávají jednotlivé nástrojové party a vokály zvlášť, a až zpětněse mixují a "dolaďují". Více viz: Deltaphon (Pozn. překladatele)

Rozhovor s Martinem pro Get ready to Rock Radio kde zmiňuje například:

Co současné turné? Hrajeme od února, máme za sebou asi 6 festivalů a nějaká samostatná vystoupení, a spoustu toho máme na této šňůře ještě před sebou... Je to tvrdá práce, ale velmi uspokojivá. V příštích dvou měsících jedeme do Česka, Španělska, Itálie, celé Skandinávie, Ruska. Samé důležité země...

Zbytek rozhovoru si můžete přečíst v PDF (43 kB).


Ian AndersonOdolávání zkoušce času

Rozhovor s Ianem Andersonem k albu Homo Erraticus z dubna letošního roku v časopise ProgSphere z dubna tohoto roku.

Rozhovor je sice starší, ovšem je v něm popsán vznik alba, od úvodních myšlenek, které Ian Anderson dlouho nosil v hlavě přes koncepci a hudební vlivy až po obal CD.

Odolávání zkoušce času (PDF, 504 kB), překlad Libor Mysliveček


Vážené Fantullky a vážení Fantullové,

A Passion PlayV pondělí 30.6.2014 vyjde "Jethro Tull’s ‘A Passion Play’ remixed by Steven Wilson", které bude obsahovat "The Château d’Herouville Sessions (a new Steven Wilson stereo mix)", což je původní záměr a nahrávka před A Passion Play.

Balení bude obsahovat 2CD a 2DVD a 80-ti stránkový "page book".

Součástí přílohy bude i povídání o pobytu Tull ve Švýcarsku a nahrávání ve Francii. Toto povídání zaznamenal pan Martin Webb nejen pro vydání A Passion Play, ale I pro časopis "Record Collector", číslo 420 z listopadu roku 2013.

Martin Webb nám dal svolení ke zveřejnění překladu na našich stránkách, který s vášní jemu vlastní udělal Libor Mysliveček. Použité obrázky jsou z uvedeného časopisu. Jest to velmi zajímavé čtení!!!

A hlavně se zcela soukromě domnívám, že "The Château d’Herouville Sessions" je skvělá hudba v mnoha ohledech lepší než A Passion Play!

Druhý článek je překlad přílohy k původnímu LP, též od vášnivého Libora, i s naskenovanou přílohou.

Příloha původního LP A Passion Play (PDF, 745 kB), Ve vášni jednotni (o pobytu ve Švýcarsku) (PDF, 1 MB)

Přeji příjemné počtení a poslech pro ty, kteří dílo zakoupí, nejlépe u sklenky dobrého vína nebo whisky! :-)

Karel


Glenn CornickGlenn Cornick, zakládající člen a první basista Jethro Tull, odešel ve věku 67 let

Basista zemřel ve čtvrtek 28.8.2014 na městnavou srdeční slabost ve svém domě v Hilo na Havaji.

Jeho syn Drew sdělil, že otec byl v poslední době v péči hospice. Cornick hrál s Jethro Tull od jejich založení v roce 1967 do roku 1970. Ian Anderson na stránkach skupiny říká, že Cornick do kapely přinesl bodrost a chlapáctví, a že významně přispěl k vývoji hudební scény. Drew Cornick potvrdil, že jeho otec byl až do dne svého odchodu veselý a hašteřivý. Pozůstalými jsou také Cornickova žena Brigitte Martinez-Cornick, dcera Molly a další syn Alex.

Fotografie a krátké recenze z proběhlých koncertů v Hradci a v Olomouci

Peptullix napsal ke koncertu v Olomouci rozhovor se svým imaginárním vnukem, který nás přenese do blízké budoucnosti:

"Dědo, pojď mi něco vyprávět, já nemůžu usnout..."
"Třeba zase o Jethro Tull?"

"A nešlo by to radši o dinosaurech?"
"Víš on ten jejich šéf je skoro stejně starej jako ti tvoji dinosauři, ale já ho spíš přirovnávám k rytíři na koni, protože k nám jezdí hrát na různé hrady a zámky."

"Jo? A na jakym hradu byl naposled?"
"No, já jsem ho viděl naposled v Korunní pevnosti v Olomouci."

"Aha, tam jsi byl i s babičkou, ne?"
"Máš pravdu, po víc než dvaceti letech jsem ji konečně přemluvil, ať se jde podívat se mnou."

"A co tomu říkala?"
"Jo, líbilo se jí to, hlavně starší písničky, jako třeba Bourée, zahrané zase jinak a zase moc pěkně, ale divila se při A Passion Play, co že to je - to jsem jí snad nikdy nepouštěl."

"Posledně jsi říkal, že to tomu Andersonovi moc nezpívá..."
"Při posledních koncertech mu se zpěvem vypomáhá takovej mladej klučina. A docela jim to jde..."

"No fajn, a mně se pořád ještě nechce spát - přečteš mi něco o těch dinosaurech?"
"Ty nedáš pokoj, tady na té stránce je jeden pěknej - Jethrosaurus Tullex!"
"DĚDO!!!"

A fotografie najdete na stránkách Hradeckého deníku, Olomouckého deníku a v naší fotogalerii - od Miloše z Hradce Králového a od Kartullixe z Olomouce.

Dále nám Libor ze Zlína poslal playlisty z obou koncertů a jak sám dodává: "...někdy je dobré jet na více koncertů, protože ten v Hradci byl díky Sweet Dream a Thick As A Brick aspoň o čtvrt hodiny delší..."

Hradec Králové

  1. Living With The Past DVD Intro
  2. Living In The Past
  3. With You There To Help Me
  4. Nothing Is Easy
  5. Doggerland
  6. Enter The Uninvited
  7. Thick As A Brick 1 (část)
  8. Sweet Dream
  9. Bourée
  10. Teacher (údajně volba Ryana O´Donnella)
  11. The Engineer
  12. A Passion Play (Critique Oblique)
  13. Too Old To Rock'n'Roll; Too Young To Die
  14. Songs From The Wood
  15. Farm On The Freeway
  16. My God
  17. Aqualung
  18. Locomotive Breath

Olomouc

  1. Living With The Past DVD Intro
  2. Living In The Past
  3. With You There To Help Me
  4. Nothing Is Easy
  5. Doggerland
  6. Enter The Uninvited
  7. Bourée
  8. The Engineer
  9. Teacher
  10. A Passion Play (Critique Oblique)
  11. Too Old To Rock'n'Roll; Too Young To Die
  12. Songs From The Wood
  13. Farm On The Freeway
  14. My God
  15. Aqualung
  16. Locomotive Breath

Homo Erraticus bookletČlověk bludný, příběh a synopse.

Bývalý politik Gerald Bostock, poté, co opustil své příležitostné a dočasné zaměstnání jako cestovní manažer koncertních turné Iana Andersona v roce 2013, se vrací do částečné penze v obci St Cleve v západní Anglii. Zatímco doma znovu odpočívá se svou manželkou („Stará“), zvažuje budoucnost spisovatele. A snad i skladatele písní, protože po nějakých 42 letech znovu objevil na turné s IA svůj talent.

A více o albu se dozvíte v PDF (484 kB)

A New Day report 111 (PDF, 6,8 MB) přináší zejména rozhovor s Ianem Andersonem z prosince 2013, převzatý z Team Rock Radio. Uvádíme zkrácenou verzi.

V A New Day report 112 (PDF, 6,1 MB) je rozhovor s Florianem Ophalem a recenzi předpremiérového poslechu alba Homo Erraticus.

A konečně A New Day report 113 (PDF, 5 MB) je obtěžkán rozhovorem s Ianem Andersonem týkajícím se nového alba.

Překlad Jetřich Erraticus Tyl a Homo Liborraticus, korektura Vlaďka, úpravy Kartullix.


Sedm trpaslíků

Vážené Fantullky a vážení Fantullové,

na přiložené fotce vidíte sedm přelostlých trpaslíků ve stylovém slušivém oblečení :-). Trika už nezbyla, ale kdo je propásl, může litovat...



Homo Erraticus booklet

"Víte, celé album, jeho základní námět, je migrace. Jde o žhavé téma – o lidech pohybujících se po světě, přičemž ne vždy jsou vítáni. Ale oni jdou, protože se chápou příležitosti. Jsme všichni dosud lovci či sběrači. Jdeme tam, kde je tráva zelenější."

Ian Anderson

Překlady textů alba Homo Erraticus od Vládi Řepíka najdete v tomto PDF (846 kB).



Dvě recenze alba Homo Erraticus v jednom PDF (32 kB). Z webu Classic Rock Revisited od Jeba Wrighta a z Ultimate Classic Rock od Jeffa Gilese.

Do češtiny přeložil... však vy už víte kdo! :-)


Martin Barre Retro Music HallMartin Barre s kapelou vystoupí 14.října 2014 v Retro Music Hall

Martin Barre a Ian Anderson byli hudební tváří Jethro Tull v letech 1968 – 2012. Roku 1988 získal Grammy za album Crest of a Knave; během své kariéry spolupracoval s takovými velikány, jako jsou např. Paul McCartney nebo Phil Collins. S původním "pracovním manželem" a spoluhráčem Ianem Andresonem po čase přestal komunikovat, rozhodně to ale neznamená konec Jethro Tull jako takových: "Nemohu říci, že by to byl konec Jethro Tull. Ian si teď jede po vlastní linii, já si dělám zase své a v tuto chvíli nemají Jethro Tull žádné společné plány. Rozhodně neskončili, žádné oficiální oznámení ani nic podobného neexistuje."

V půlce října nabídne svým fanouškům v Retro Music Hall „Tullácký“ repertoár a sekundovat mu budou:

Jonathan Noyce – basa
Frank Mead – saxofon, flauta, harmonika
Pat O´May – kytara
Dan Crisp – zpěv, akustická kytara
George Lindsay – bicí

Vstupenky v předprodeji lze získat na Alfedusmusic, kde je možné využít službu Cool Ticket a zakoupit si lístek do chytrého telefonu, a dále na TicketStream a Ticketportal. Cena vstupného je do 30. dubna 490 korun, od 1. května do 13. října 590 korun.


 kontakt FansClub Jethro Tull ČR: prezident Karel Brychta, webmaster Miroslav Hofbauer